fredag, november 30, 2012

Autopilot på DNs ledarsida?

Ibland är det som om ledarsidorna har en autopilotknapp på tangentbordet. Brukar tänka på det när jag läser Gunnar Jonsson i Dagens Nyheter. Fredagen den 30 november dömer han ut Levensonrapporten om hur de brittiska medierna missbrukat sig makt. Knappen på: det är farligt att "låta staten lägga sig i pressfriheten". I bland kanske politiken måste lägga sig i för att skydda enskilda individer. De brittiska medierna har haft sina chanser till självsanering. Men inte tagit dem.

I ett annat inlägg skriver Jonsson om diskussionen om "the fiscal cliff" i USA skriver han att demokraterna "kräver fridlysning av egna heliga kor". Som att de rika måste betala mer i skatt. Jonsson har förstås rätt i att detta inte är den enda eller ens huvudsakliga lösningen på landets skuld- och underskottsproblem. Men det handlar faktiskt också om rättvisa. Mitt Romney betalar mellan 13 och 14 procent av sin inkomst i skatt. Sekreteraren till världens rikaste man Warren Buffet betalar en betydligt större andel av sin inkomst i skatt. Barack Obama passade inför valet på att bjuda henne till Vita Huset. Den orättfärdiga skattepolitiken har flera följder. Rimliga inkomst till staten faller bort. I svåra tider måste bördorna fördelas rättvist. I grunden fungerar ekonomin bättre och leder till en stabilare och mer långsiktig tillväxt utan allvarliga bubblor om jämlikheten kan öka. Det är en helig ko värd att vårda.

onsdag, november 21, 2012

Saudiaffären igen

Den så kallade Saudi-affären rullar vidare. I morse rapporterade Ekot att regeringen hade fått information om upplägget med bulvanföretaget som skulle bygga en vapenfabrik i Saudi-Arabien i ett mail. Och det hade plockats bort för att röja spåren:

 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5352933

Nu går jag in på några hemsidor. Men hittar inte något på några av de stora medierna hemsidor. Det verkar förbli en affär som bara Ekot ägnar sig åt. Hur kan detta komma sig?

Jag skrev om detta tidigare i en ledare på Dagens Arena:

http://www.dagensarena.se/opinion/statsministern-maste-svara-om-saudivapen/

Hur kan det komma sig att det så välbekanta drevet verkar utebli. Med tanke på att det måste vara en av de största skandalerna på mycket länge.

måndag, november 19, 2012

Den goda människan i Sezuan

Ser Brechts "Den goda människan i Sezuan" på Dramaten. En på många sätt symbolisk uppsättning. Efter finanskraschen 2008 och den aktuella eurokrisen är det som om kapitalismkritiken tycks återuppstå. Även på den "kungliga" scenen. Och den är brännande aktuell trots att den skrevs för sjuttio år sedan.
I grunden är detta en pjäs om när den personliga moralen krockar med den samhälleliga ekonomiska logiken. När huvudpersonen den godhjärtade Shen Te följer sina goda intentioner låter hon sig utnyttjas av omgivningen. Och hennes Tobaksaffär står snart på ruinens brant. Men i gestalt av manliga Shui Ta är hon effektiv och hänsynslös. Affärerna går bra. Ja, allt bättre.
Frågan är "går det att vara god i dagens samhälle?"
Den är evig och än mer uppenbar i dagens globala ekonomin. Den amerikanske ekonomen och tidigare arbetsmarknadsminister Robert Reich talar om att dilemmat i dagens värld kan beskrivas som att spänningen finns mellan två hjärnhalvor. Den ena tänker i termer av att vi som anställda vill ha bra löner och villkor. Dem andra vill ha billiga varor, vilket ofta leder till just långa löner och sämre arbetsvillkor.
Man kan beskriva det så här. Vi vill gärna handla fair trade varor och ekologiskt skonsamma produkter. Men vi köper ofta det billigaste alternativet. Vi vill att de som jobbar i flyget ska ha vettiga villkor, men många reser ändå med Ryan Air.
I grunden är den politiska uppgiften att skapa utrymme för oss människor att vara goda. Brecht föreställde sig nog en kommunistisk utopi där den här konflikten inte längre fanns. I väntan på den får vi arbeta för att göra det önskvärda mer möjligt att realisera.

tisdag, november 06, 2012

Den amerikanska högern

I dag när det amerikanska valet avgörs, skriver Martin Gelin, i Dagens Nyheter om pengarnas makt i politiken. Men också om alla åtgärder som framför allt republikanerna vidtagit för att förhindra amerikaner från att rösta i dag. Vi kommer under dagen få många rapporter om att väljare fått köa i timmar för att kunna utöva sin medborgerliga rättighet. Det mest upprörande i Martin Gelins bok "Den amerikanska högern" är för övrigt just när han beskriver republikanernas alla åtgärder som försvårar för fattiga och minoriteter att rösta. Det hela är förstås maktstrategi. De gör vad de kan för att minska demokraternas väljarstöd.

Men det finns också en filosofisk skiljelinje mellan högern och vänstern förborgad i denna konflikt. En hel del på högerkanten anser att det inte är något större problem om valdeltagandet är lågt. Ett vanligt argument är att hälsan tiger still. Om människor inte röstar så är det ett uttryck för att de är nöjda med sin situation. Något som motsägs av att de med lägst inkomster röstar i mindre utsträckning än höginkomsttagarna. Men Gelin beskriver i sin bok också att delar av högern aktivt vill förhindra vissa medborgare från att rösta. Genom att röstlokaler i fattiga områden läggs ner. Möjligheterna att förtidsrösta har beskurits. Det ställs nya krav på legitimation. Brottslingar har fråntagits sin rösträtt. I grunden anser delar av den amerikanska högern att fattiga (bidragstagare), minoriteter, brottsbelastade och färgade inte ska rösta eftersom de inte representerar det "riktiga" USA.

Och så röstar de demokratiskt!


måndag, november 05, 2012

Kinas ledare


Den här veckan byter Kina ledning. Maktskiftet har föregåtts av stor turbulens i den kinesiska kommunistiska nomenklaturan. Bo Xilais dramatiska fall och uteslutning ur kommunistpartiet kommer förmodligen att leda till att han ställs inför rätta. Hans hustru är redan dömd för mord på en brittisk affärsman.

Den här typen av händelser passar väl in i ett mönster från maktspelet i Kina även ur ett historiskt perspektiv. Det framgår med all önskvärd tydlighet av Hans Hägerdals bok ”Kinas ledare 1912 – 2012” (Historiska media). Kanske borde den ha betitlas ”Kinas härskare” i stället. Men att läsa den är ett bra orientering och bakgrund till dagens händelseförlopp.

Jag tror att många liksom jag själv har en ganska bra koll på Kinas historia från andra världskriget och framåt. Vi känner till kampen mellan Chiang Kai-shek och Mao Zedong, har en bra bild av den kommunistiska tiden, kulturrevolutionens turbulens och den marknadsekonomiska revolutionen under kommunistisk kontroll sedan
Deng Xiaoping tog makten.

Men här får vi också en bra bild av landets historia från kejsardömets fall fram till Maos maktövertagande. Det är historien om ett land sönderrivet av utländsk intervention och maktkamp mellan olika olika krigsherrar. Utan denna bakgrund av ett land i långvarigt kaos och inre sammanbrott kan man inte förstå varför Mao kunde ta makten och varför hans centrala mål var att återupprätta en sammanhållen nationalstat.

Man kan alltså läsa ”Kinas ledare” som en berättelse om hur pendeln har slagit från centralmakt till söndring, från yttre förtryck till nationell återupprättelse, från kommunistisk rättrogenhet till kapitalistisk tillväxt som saknar historiskt motstycke.