torsdag, mars 29, 2012

HBK i Superettan


Jag bojkottar kvällstidningarnas bilagor om allsvenskan det här året. HBK är ju inte med i toppen år. I stället läser jag Per "Texas" Johanssons underbara text i Offside från förra året om hans sista säsong som aktiv. Det är lite som att få en bild av vad som väntar HBK-spelarna i år. Det lär inte bli glamoröst.
Texas lämnade HBK och spelade i Falkenbergs FF 2011, där han avslutade sin karriär som spelare. Det är en fin text om fotbollens vardag, om dagar av hårt arbete, kalla träningar, långa bussresor, sena hemkomster och en och annan förnimmelse av fotbollens magi.
Jag tänker också på bilden från reportaget när han från Emil Jensens trädgård blickar ut över Örjans vall och ser "Halmstad ramla ur Allsvenskan för första gången på 19 år. Jag knyter näven i fickan".
Eller när han beskriver den sista säsongsavslutningen och en av kompisarna i Falkenbergs FF frågar "hur det känns":
"Jag anar att han ser att jag har tårar i ögonen. Shotsen och ölen har gjort mig ännu blödigare. Jag snyter mig i en servett och knyter näven under bordet: `Kämpa nu för fan Texas! Inga tårar!.´"
Texas är numera tillbaka i HBK, för att marknadsföra klubben. Och kvar i superettan.
I varje fall ett år till.

tisdag, mars 27, 2012

Power of art


Har ägnat några dvd-kvällar åt en ännu BBC-serie. I Power of art fördjupar sig historikern Simon Schama i några konstnärskap och fokuserar på ett av deras mästerverk. Ofta handlar det om konstnärer som inte alltid var vän med sin omgivning. Han börjar med Caravaggio och slutar med Rothko. Det är en sådan där tv-serie som gör att man önskar att Sveriges television hade mer resurser eller att man levde i ett större land. Borde inte detta ha sänts prime time på svensk teve? Eller har jag missat det.
Jag fastnar särskilt för avsnittet om Picasso och Guernica. Vi får en fantastisk inblick i hur detta mästerverk kom till. Simon Schama påminer om att en reproduktion av Guernica återfinns i FNs högkvarter i New York. Den hänger ovanför ingången till säkerhetsrådets sammanträdesrum. Som en påminnelse om krigens alla hemskheter.
När USA under Colin Powells ledning 2003 presenterade sina "bevis" för att Irak hade massförstörelsevapen skulle man hålla en presskonferens precis framför Picassos Guernica-reproduktion. Någon kom uppenbarligen på att det skulle kunna ge en missvisande bild av USA och det kommande kriget. Därför täcktes Guernica över en blå fond.
Simon Schama tar det som ännu ett exempel på konstens makt. Och styrkan i Picassos stora mästerverk.

torsdag, mars 08, 2012

Reinfeldts seperation: avancerat spin?

I dag gick statsrådsberedningen ut med information om att Fredrik och Felippa Reinfeldt separerar. Enligt kvällstidningarna skedde brytningen redan i julas. De senaste dagarna har vapenaffärerna med Saudiarabien toppat nyheterna. Så timingen är perfekt för den som vill avleda uppmärksamheten från en affär som är en potentiell het potatis för regeringen. Kan man ana avancerat spin bakom att nyheten släpptes just i dag?