tisdag, mars 27, 2012

Power of art


Har ägnat några dvd-kvällar åt en ännu BBC-serie. I Power of art fördjupar sig historikern Simon Schama i några konstnärskap och fokuserar på ett av deras mästerverk. Ofta handlar det om konstnärer som inte alltid var vän med sin omgivning. Han börjar med Caravaggio och slutar med Rothko. Det är en sådan där tv-serie som gör att man önskar att Sveriges television hade mer resurser eller att man levde i ett större land. Borde inte detta ha sänts prime time på svensk teve? Eller har jag missat det.
Jag fastnar särskilt för avsnittet om Picasso och Guernica. Vi får en fantastisk inblick i hur detta mästerverk kom till. Simon Schama påminer om att en reproduktion av Guernica återfinns i FNs högkvarter i New York. Den hänger ovanför ingången till säkerhetsrådets sammanträdesrum. Som en påminnelse om krigens alla hemskheter.
När USA under Colin Powells ledning 2003 presenterade sina "bevis" för att Irak hade massförstörelsevapen skulle man hålla en presskonferens precis framför Picassos Guernica-reproduktion. Någon kom uppenbarligen på att det skulle kunna ge en missvisande bild av USA och det kommande kriget. Därför täcktes Guernica över en blå fond.
Simon Schama tar det som ännu ett exempel på konstens makt. Och styrkan i Picassos stora mästerverk.