tisdag, januari 30, 2007

Överklassen syns igen

Överklassen syns igen. Och därmed synliggörs klassamhället åter. Senast var det BBC geniala TV-serie The line of beaty som gick i Sveriges Television om den brittiska överklassens vanor och ovanor. Allt gestaltat i ett 80-tal mellan Thatcher, punken och discodunket. Jag tänker också på SVTs intressanta dokumentär Wallenbergs. Susanna Popova lär komma med en bok om överklassen inom kort. Och i februari har filmen Darling premiär. En film av Johan Kling som skildar en svensk extremt självupptagen överklass. I en intervju i Nöjesguiden säger Kling om dagens överklass:
"De har förändrats så mycket. Jag föredrog överklassen på sjuttiotalet när de var beskattade till ödmjukhet på något sätt, de satt med något bittert i ögonen uppe i sina östermalmlägenheter i ärvda lodenrockar och svor över Palme och skattetrycket. Jag föredrog det framför det här."

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!

Det är inte varje dag det skrivs böcker om den svenska överklassen. Det ska bli intressant att ta del av Popovas bok.

Om inte jag missminner mig så skrev CH Hermansson en bok om dom 10-15 största finansfamiljerna, bland annat familjen Wallenberg och familjen Johnsson runt 1960-talet.

Det sägs att att författaren och journalisten Annette Kullenberg har skrivit om den svenska överklassen.

Antalet miljardärer har ökat kraftig under regeringen Perssons tid vid makten.

Undrar hur om det finns någon nyfattigdomen i storstädernas förorter?

Ja tror att det finns nyfattigdom. Det skulle behövas tillsättas en ny långinkomstutredning som genomlyser folkhemmet.
LO/SAP kan väl ta initiativ?

Hur går man till väga för att mäta det kulturella kapitalet hos en befolkningen?


Hälsningar
Rustan Rydman
(rustanrydman@hotmail.com)

11:08 fm  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Att mäta det kulturella kapitalet är säkert omöjligt med traditionella statistiska metoder. De ekonomiska ojämlikheterna kan kartläggas med siffror. Det kulturella kapitalet ett svårare och bredare fenomen. Det bör emellertid spridas. Genom utbildningspolitik. Genom civila organisationer som tillskapar sjävlförtroende och tilltro hos de som i dag har ett underläge. Jämlikhetspollitiken har också en kulturell sida. Som arbetarrörelsen i dag verkar ha glömt bort.

10:12 fm  

Skicka en kommentar

<< Home