torsdag, januari 25, 2007

Dags för front mot riskkapitalister!

Aktiespararna profilerar sig mot riskkapitalister som Christer Gardell. De kräver minskade aktieutdelningar (det vill säga plundring av företagens kassor för att driva upp aktiernas värde för att sedan sälja med stor vinst) och relevant erfarenhet för styrelseuppdragen i företagen.
"Jag är övertygad om att Christer Gradell bara vill tämma kassorna när han går in i till exempel Volvo och Telia", säger Gunnar Ek från Aktiespararna till Svenska Dagbladet i dag.
Aktiespararna har 80.000 medlemmar, det vill säga det är småsparare med små aktieposter men sammantaget äger de en stor andel av det svenska näringslivet. Det kanske är dags för en allians mellan arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen och aktiespararna och andra aktörer som vill utveckla svenskt näringsliv på lite längre sikt, bortom de snabba klippens horisont. Detta blir allt mer akut sedan regeringen med Mats Odell i spetsen visat sig gå i armkrok med riskkapitalister som Christer Gardell. Vid Telias extra årsmöte kastade staten (den borgerliga regeringen) och Gardell ut kritiska styrelseledamöter.
Dags för en front mot riskkapitalister!

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!

Det finns en handfull AP-fonder och ett antal pensionfonder som skulle kunna agera mer kraftfullt, tex när det gäller tillsättning av ledamöter i bolagsstyrelser, kräva genomlysning av föremåner och bonusavtal. Fonder som borde investerar mer i svenskt näringliv. Regering och riksdag har väl ett visst inflytande över AP-fonderna? Eller agerar AP-fonderna på marknadens villkor- dvs ett drag av kvartalskapitalism?

Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm

6:51 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Absolut. Jag tycker att man skulle kunna ge exempelvis AP-fonderna lite vidare ägardirektiv bland annat. Detta är en diskussion som måste föras betydligt mer visionärt och offensivt.

4:45 em  
Blogger Danne Nordling said...

Jag har för mig att AP-fonderna har som uppgift att agera mer långsiktigt än dagens riskkapitalister.

Aktiespararna har ca 80 000 medlemmar och inte tio gånger fler.
/DNg

7:55 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Ja, men man kan förstås också tänka sig det tar en mer aktiv ägarroll i företagen. Där tror jag att ägaren (staten, eller ytterst vi medborgare) har en för defensiv hållning i dag.
Tack för påpekandet om antalet medlemmar i Aktiespararna. Det ska vara 80.000. Det är lätt att slinta på tangenterna i blogvärlden.

10:27 fm  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

10:27 fm  

Skicka en kommentar

<< Home