fredag, december 29, 2006

Fakta om medierna sparkar

Fakta sparkar. Det är många som har allmänna synpunkter och inte sällan ogrundande åsikter om "medierna". Utrymmet för tyckande är stort. Inte sällan håller detta inte streck i det långa loppet.
Den stora förtjänsten med medieprofessorn Kent Asps arbete är att hans analyser utgår från faktiska undersökningar. Under 2006 publicerade han flera intressanta artiklar på DN-debatt. Vi återublicerade några av dem i tidskriften Media i fokus (finns att beställa på Arenagruppens hemsida www.arenagruppen.se).
Onsdagen den 27 december publicerade DN-debatt ytterligare en intressant text av Kent Asp. Det länder debattsidans redaktör Mats Bergstrand till heder att han låter publicera texter som också är kritiska till den enga tidningen. Det gäller även denna artikel.
Kent Asp har nu undersökt valbevakningen den sista valrörelsemånaden 2006 och jämfört med bevakningen 2002. Undersökningen visar en drastisk minskning av antalet artiklar och textutrymmet om valet. En förklaring är att många tidningar övergått till tabloidformat de senaste åren, vilket betyder mindre text och färre artiklar. Men det handlar också, skriver Asp, om "en medveten redaktionell nedpriotering av den seriösa politiska nyhetsjournalistiken". Morgonpressen blir allt mer lik kvällspressen. Den största förändringen återfinns i Dagens nyheter där textmängden på tidningens nyhetssidor minskade med 40 procent. Tidigare var denna tidning outstanding vad gäller kvalitativ journalistik, men håller numera ungefär samma standard som de andra. Race to the bottom?
Studien reser ett antal viktiga frågor om den demokratiska offentlighetens framtid i vårt land, som ytterst rör demokratins förmåga att föra upplysta samtal. I hög grad har denna roll historiskt sett upprätthållits av obereonde tidningar, främst morgontidningar. Kvällspressen har i dag (med vissa undantag) ingen seriös nyhetsbevakning av politik värd namnet. Går morgonpressen samma väg? Kommer andra medier, som nätet att fylla denna roll? Skitsnacket griper omkring sig i de stora medierna. Kanske söker den seriösa och upplysande journalistiken sig nya, men möjligen också mer exklusiva, forum. Asps undersökning är gjord mitt i en större medial omgestaltning av det offentliga rummet. Denna är oroande. Men erbjuder också nya möjligheter.