onsdag, januari 03, 2007

Christer Gardell avslöjar sig

Christer Gardell har på kort tid gjort sig en stor förmögenhet på olika finansiella placeringar. Nu är han också storägare i delar av svenskt näringsliv, bland annat Volvo och Telia. Han har emellertid som person blivit synonym med den finansiella kapitalismens fokusering på kortsiktiga vinster, mindre handlar det om att utveckla företagen långsiktigt. Märkligt nog tycks finansmarknadsminister Mats Odell och den nya regeringen ha omfamnat honom som en framtidsnamn inom det svenska näringslivet. Han valde tidigt efter regeringsskiftet att träffa just Gardell.
I näringslivsbilagan i dagens Svenska Dagbladet (3/1 2007) ger Gardell sin bild av av det gångna turbulenta året. Mer aktieköp väntar 2007. Han har en välfylld kassa på 8 miljarder. Vad ska dessa gigantiska summor användas till? Långsiktiga investeringar för att utveckla svensk industri? Utveckla nya miljöer för företagande och entreprenörskap på nationell och regional nivå? Det är inte den bilden man får av intervjun i SvD direkt. På frågan om aktieägarnas intressen alltid kommer först, svarar han:
"Alltid. Deras intressen balanserar bäst upp alla intressenters intressen. Det framkommer ibland att det finns en konflikt, men det tycker jag inte."
Michael Douglas Gecho från 80-talsfilmen Wall Street tycks ha återuppstått i Christer Gardells gestalt.
Och Lewi Petrus gråter nog i sin himmel när hans efterföljare i kristdemokraterna som Mats Odell väljer att frotera sig med Mammons magnater.