måndag, mars 26, 2007

Opera i Folkets Hus

Lördagskväll i Spånga Folkan. Ser Barberaren i Sevilla i digital direktsändning från The Metropolitan Opera med svenska Peter Mattei i huvudrollen som barberaren. Mattei är född i Luleå men bor i Bromma precis nästgårds. Han är en underbar scenpersonlighet. Föreställningen är förstklassig, det bästa som finns att få i operasammanhang. Rollbesättningen excellent med personer som inte bara kan sjunga utan också kan agera trovärdigt på scen. Genom TV-kamerorna kommer vi också närmre skådespelarna, det blir på sätt och vis lättare att följa detta lilla mästerverk än om man sitter på plats. Vi får föreställningen introducerad för oss. I pausen intervjuas några av operasångarna.
Kvällen i Spånga illustrerar också vad den nya tekniken kan innebära. Den ger oss möjlighet att ta del av det bästa av det kulturella utbudet från världens olika hörn. Tekniken ger möjligheter att sprida den till orter som ligger långt från Manhattan. Operan kunde ses på 17 olika platser runt i landet, som i Boxholm och i Boden. Och i Spånga Folkan.
Det blir också ett intressant möte mellan den traditionella operapubliken och alla andra som kommit till Spånga Folkets Hus denna lördagskväll. Folkan i Spånga är en liten förening med bara en vaktmästare anställd. De som tar emot och river biljetter jobbar ideellt i föreningen. Detta är ju en scen för den folkliga kulturen i vårt land. Så får "finkulturen" en ny scen i Folkets Hus. I pausen dricker vi kaffe i platsmuggar, med mazarin och dammsugare. Det är om som om Operan kommer bäst till sin rätt en kväll som denna.