måndag, mars 12, 2007

Intern fp-konflikt bakom Erik Ullenhags utspel

Erik Ullenhag gör i dag ett intressant utspel på DN-debatt. Kritiken är riktad mot centerpartiet som tycks omfamna allt mer nyliberala idéer bland annat vad välfärdspoltik, marknadshyror och arbetsrätt. Bland annat. Detta är i och för sig inget nytt. Jag skrev en artikel om saken i Arena förra året. När moderaterna har rört sig mot mitten har centern övertagit gamla moderata positioner. Bytt, bytt kommer aldrig igen?
Det nya är att kritiken nu kommer inifrån den borgerliga alliansen. Men jag tycker att man ska hålla i minnet att Ullenhags kritik lika mycket kan riktas mot vissa företrädare inom hans eget parti. Ullenhag tillhör partiets socialliberala flank. Men folkpartiet har flörtat öppet med konservativa strömningar bland annat genom krav på hårdare tag i skolan och gentemot invandrare. Många ledande folkpartister uttrycker också åsikter som ligger närma de nya centernyliberala räjongerna. Däribland Lars Leijonborg som även ha talat om att arbetsrätten måste luckras upp.
Därför ska man nog tolka Ullenhags utspel som en del av en intern positionering inom folkpartiet. Genom att attackera några utanför partiet lyckas han därmed också ge interna meningsmotståndare en släng av sleven. Snyggt och smart. Men inte helt renhårigt!
Bakom artikeln ligger alltså den allt tydligare konflikten mellan en allt svagare socialliberalism i folkpartiet och den på senare tid dominerande blandningen av konservativa hårda tag och nyliberalt snömos.