tisdag, februari 27, 2007

Är stort vackert?

Small is beautiful. Så hette E.F. Schumachers berömda bok som lästes av många på det glada 70-talet. Den kom på engelska 1973. Sedan på svenska. Litet är vackert.
Jag kommer tänka på den boken när Ansvarskommittén och dess ordförande Mats Svegfors i dag presenterade sitt förslag om en sammanslagning av en rad landsting till ett antal storregioner. Ordet ansvarskommitté vittnar om vad det handlar om. Ordet ansvar kommer oftast uppifrån. Någon som har makt tar ansvar. Och detta är statens perspektiv på hur Sverige ska förändras och förvandlas. Och det utgår uppenbarligen från att stort är vackert.
Det går förstås inte att vifta bort vad utredningen har kommit fram till. Det är framför allt kraven på sjukvården som motiverar förslagen om en ytterligare centralisering av Sverige. Sverige är ett litet land men ett ganska glesbefolkat land med en i förhållande till andra länder i Europa liten befolkning. Kraven på den offentliga verksamheten kommer att öka, inte minska. Behovet av reformer är uppenbart.
Men en sak är att rita en karta från en central horisont. Och stort är inte alltid vackert. I vissa fall kan storlek och olika slags fusioner leda till ineffektivitet snarare än ett bättre resursutnyttjande.
Framför allt måste ett medborgar- och demokratiperspektiv vägas in i kalkylen. Förhoppningsvis kommer den debatt som nu följer korrigera Mats Svegfors grand plan på dessa centrala punkter.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Apropå makt och ansvar...

www.ladyjane.blogg.se

J

8:11 em  
Anonymous Anonym said...

Hej!

Jag anser att det finns för- och nackdelar med Ansvarskommitténs
förslag att bilda sex till nio regioner. Region Skåne har fått
en ganska bra acceptans bland medborgarna. Liten till ytan,
stor befolkning och en tydlig identitet.

Södermalms stadsdelsnämnd (ny from (2007 01 01) ett upp-tagningsområde cirka 110.000 invånare - jämförbart med Umeå.
Förmodar att Umeå har ett kommun-fullmäktige och ett antal facknämnder, tex barn- och äldreomsorg. Det finns en uppenbar risk att avståndet ökar mellan politiker och medborgare.
Politiker i Stockholm är sedan tidigare ganska anonyma.

Gotland har cirka 57.000 invånare, en kommun, inget landsting. 17 mil lång, jämföras sträckan Stockholm
och Vingåker.

Vilken region kommer Gotland att tillhöra om Mats Svegfors får sin vilja i genom?

Hälsningar
Rustan Rydman
Stockholm

2:10 em  
Blogger Anna, Fair and True said...

Jag trodde att Ansvarsakommittén - eftersom de suttit några år - varit ute i landstinget och kommunerna och pratat med intressenter, medborgare osv. Så det borde finnas med ett demokratiskt och brukarperspektiv redan?

6:45 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Man ska inte förkasta Ansvarsutredningen utan att ordentligt ha satt sig in i vad den föreslår. Men det finns alltid en risk när man ser problemen och samhället uppifrån att man bara ser det kartan visar. Jag har faktiskt gått in på regeringens hemsida och tryckt ut hela slutbetänkandet. Det ligger för läsning. Många sidor. Det finns verkligen skäl att återkomma till detta!

9:29 fm  

Skicka en kommentar

<< Home