fredag, november 17, 2006

"Royalistes" är vi allihop

Nu är det klart att det franska socialistpartiets kandidat i nästa års presidentval heter Ségolène Royal. Medlemsomröstningen i socialistpartiet gav henne majoritet redan i första omgången. Det är onekligen i sig ett genombrott. Fransk politik är som bekant en genuin manlig bastion.
Ändå är Ségolène Royal en typisk fransk politisk produkt. Hon har gått i de franska elitskolorna. Var redan som ung medarbetare till Francois Mitterand och känner följdaktligen den politiska maktens inre hemligheter. Har redan varit minister. Hon är gift med socialistpartiets partiledare Francois Hollande.
Ändå bryter hon gamla mönster. Hon är kvinna. Och hon var den som familjeminister introducerade föräldraledigheten i franskt samhällsliv. Men hon har nått en tätposition delvis utanför den inre maktstrukturerna i socialistpartiet. Hon har kallats "the madonna of the opionion polls". Som ledande politiker i Poitou-Carentes har hon blivit omåttligt populär och okonventionell bland annat genom att skapa strukturer för deltagande demokrati. Den populariteten har till slut gett henne ett enormt nationellt genomslag. Nu väntar den stora utmaningen: presidentvalet i april nästa år. Hon har redan gjort en hel del moralistiska uttalanden som är ett sätt att matcha hennes förmodade motståndare i valet, den hårdföre för att inte säga brutale höger-mittenkandidaten Nicolas Sarkozy. Det gäller att vinna mittfältet i politiken precis som i fotbollen.
Royal har sagt positiva saker om Tony Blair, en smulande revolutionerande med franska politiska mått mätt. Det är väl nästan att betrakta som landsförräderi! Men när hon besökte Almedalen i somras hyllade hon å andra sidan den svenska modellen!
En annan sak minns jag dock ännu tydligare. Det var det ettriga franska TV-team som följde henne varthän hon än gick i lilla Visby. Redan då var hon den nya stjärnan i fransk politik. I mångt och mycket beror hennes framgångar på hennes annorlunda stil. Ödmjukhet och lyhördhet är inget som brukar utmärka franska politiker. De brukar vara smått kejserliga. Så "royalistes" är vi allihopa.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hon är inte gift med Holland, de är sambor - det är det som är poängen och som har väckt uppseende i Frankrike.

1:24 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Javisst, ja...sorry. Obland går det lite snabbt med bloggandet.

1:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home