onsdag, november 15, 2006

Politiska IMF

Den svenska tillväxten kommer att hamna på cirka fyra procent i år. Det är en exceptionellt hög siffra. Vi får gå tillbaka till rekordåren i början av 1960-talet för att hitta lika höga tillväxttal. Såväl USA som övriga EU-länder uppvisar en betydligt sämre ekonomisk utveckling. För detta får Sverige beröm av IMF, Internationella valutafonden, som regelbundet gör så kallade länderanalyser. Konstigt vore det väl annars.
Men det finns också en politisk agenda i IMFs analyser och rekommendationer. Det är inte bara siffersammanställningar. Utan också politik och ideologi. För samtidigt som IMF lovordar den ekonomiska utvecklingen i sig, så välkomnar Subhash Thakur på IMF den nya borgerliga regeringens ekonomiska politik och förändringar av arbetsmarknadspolitiken. Dock framhåller han att "skattesäkningarna behöver bli betydligt större". Allt enligt en artikel av Johan Schück, i Dagens Nyheter (15/11 -06).
Nationalekonomi är inte bara vetenskap, det är en politiserad vetenskapligt motiverad produktion av fakta och åsikter. Som dessvärre tenderar att luta åt rekommendationer om skattesänkningar och avregleringar. IMF är starkt politiserat i detta avseende.
Sverige är ett exempel som inte riktigt passar in i de nyliberala modellerna. Som Thakur själv konstaterar:
"Den viktiga frågan är hur välfärdsstaten, med alla sina skyddsnät, kan förenas med en dynamisk ekonomi. Där är Sverige ett intressant exempel för andra länder."
När ska denna erfarenhet få genomslag i IMFs politiska rekommendationer?

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!

Konjunktur institutet, KI prognos pekar på att det kan skapas cirka 80000 nya jobb nästa år. En positiv prognos. Glädjande. (TV-rapport, 15/11). Delat på 12 månader blir det cirka 6.600 ny jobb per månad. Hur ser jobb fördelningen ut geografiskt?
Hur många ny exade gymnasie elever strömmar det ut i början juni månad varje år?
Det bör skapas cirka 150000 nya jobb varje år under de närmaste åren för att komma till bukt med en höga arbetslösheten.

Hälsningar
Rustan Rydman (s)
Stockholm

8:13 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Ja, man ska komma ihåg att 4 procents arbetslöshet som var den förra regeringens mål är mycket långt från den gamla definitionen på full sysselsättning på 2 procent, där Sverige länge befann sig. Det var nog denna skillnad mellan retorik och verklighet som den borgerliga regeringen lyckades utnyttja i den senaste valrörelsen. Om den sedan lyckas sänka arbetslösheten i verkliga livet är en helt annan femma.

2:01 em  

Skicka en kommentar

<< Home