torsdag, november 02, 2006

Råd att lyssna

När Tage Erlander avgick 1969 gav han sin efterträdare Olof Palme rådet att "lyssna på rörelsen". Ingvar Carlsson gjorde ett tillägg när det var dags för Göran Persson att ta över partiledarposten i det socialdemokratiska partiet: "tänk själv också". Ett nödvändigt korrektiv. Tillfrågad om vilket råd Göran Persson ville ge till det parti som nu skulle ta fram ett förslag till ny partiledare, avgav han det märkliga – och något begränsade – rådet: "lyssna inte på någon annan än valberedningen". Valberedningens ordförande Lena Hjelm-Wallén verkar inte ha lyssnat på just det rådet. Hon har gått ut med det smått revolutionerande beskedet att de vanliga medlemmarna i det socialdemokratiska partiet ska involveras och få delta i den diskussion som ska leda fram till att en ny partiledare väljs nästa år.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej!

Jag tycker Lena Hjelms Walléns förslag om att låta grundorganis-ationerna, få möjligheten att nominerara kandiadater, är mycket bra, ett nytänk.

Det behövs en partiledare som har förmåga att bl a lyssna, sam-arbeta, kompromissa, skriva, tala, ideologsiska säker, ej driva sin uppfattning alltför hårt, hålla ihop partiet, skapa delaktighet.

Det behövs ett breddat ledarskap
t ex en vice partiledare, och talespersoner inom olika politik områden.

Aftonbladets ledarskribent Lena Askling har idag den 8/11 skrivit en intressant artikel om att partiet bör söka allianser med andra sociala rörelser.

Hälsningar
Rustan Rydman
Medlem i Maria-Södra stations s-förening.

9:58 fm  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Håller med helt och hållet. Partiledarevalet måste signalera ett kulturellt skifte mot mer av öppenhet.
Håkan A

5:18 em  

Skicka en kommentar

<< Home