tisdag, november 21, 2006

Från al-Qaida till "al-Qaidism"

Den brittiska säkerhetstjänstens chef Eliza Manningham-Buller varnar för kommande terroristattacker i Storbritannien. 200 terrorister sägs vara identifierade. 1600 personer sägs ingå i detta våldets nätverk i det stora öriket. Det finns i och för sig inga skäl att tvivla på dessa uppgifter. Landet har också drabbats av ett antal allvarliga terroristdåd efter den 11 september och sedan kriget mot terrorismen inleddes. Däremot är frågan hur hotet är organiserat mer svårtydbart. Manningham-Butler menar att de flesta av dessa terrorister är under direkt kontroll av al-Qaida-ledare i Pakistan.
Loretta Napoleoni ger en något annan bild i boken "Uppror i Irak. Al-Zarqawis heliga krig" att det inte är rimligt att beskriva al-Qaida inte kan beskrivas som en global armé eller ens ett nätverk. Det rör sig snarare om ett slags global ideologi. Al-Qaida har som organisation stått bakom en handfull internationella terroristattacker":
"Istället för att tala om al-Qaida borde vi idag tala om "al-Qaidism", en militant, ny antiimperialistisk doktrin som manar till direkt våldsam konfrontation med väst och predikar våld mot civila eftersom dessa, som medborgare i demokratiska länder, är ansvariga för sina ledares politik."

2 Comments:

Blogger Anna, Fair and True said...

Bra koncept!

6:51 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Tack. Och du har ju en superblogg själv!
Håkan A

2:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home