onsdag, november 22, 2006

Ett amerikanskt misslyckande

Nu är alla överens om att USA och dess allierade har misslyckats i Irak. Efter republikanernas valnederlag i USA häromveckan signalerar också den amerikanska supermakten att den är beredd att ompröva sin strategi. Bushregimen är nu till och med bredd att samarbeta med Syrien och Iran, nyss förbundna med ondskans axelmakter. Hur kunde det gå så snett? Våldet tycks fortgå kontiunerligt, ja eskalerar snarare. Loretta Napoleoni ger en del av svaret i sin läsvärda bok "Uppror i Irak":
"Medan landet gled ner i kaos barrikaderade sig amerikanerna inne i den gröna zonen, okunniga om vad som hände utanför. En norsk journalist som kom in i gröna zonen under det första angreppet på Faluja våren 2004 upptäckte till sin häpnad fyra amerikanska diplomater som inte hade lämnat sin byggnad på flera månader och som var hett engagerade i en diskussiom om hur Iraks aktiebörs skulle byggas upp. `Jag hade just anlänt från Falluja´sade journalisten, `och staden stod i brand. Det var surrealistiskt att se dessa män planera en aktiebörs när landet var lamslaget av ett inbördeskrig´."
Före och under invationen i Irak var tonläget mycket högt bland de som stödde USAs krig. Vem minns inte exempelvis tidningens Expressens självsäkra ledare. Det är ett annat tonläge i dag. Även från det hållet.