tisdag, november 28, 2006

Carl "Djingis Kahn" Bildt

Lars Danielsson var Göran Perssons statssekreterare. Han kommer att gå till historien för den taffliga hanteringen av tsunamikatastrofen. Det var mycket illa i sig. Än värre var det med det sorgliga efterspelet. Vad Lars Danielsson egentligen gjorde annandagen 2004 har inte kunnat klarläggas. Danielsson själv har knappast medverkat till att skingra dimmorna. Inte för att jag tror att det i praktiken påverkade händelseförloppet. Men det är en viktig principfråga.
Nu har Lars Danielsson återgått till sin tjänst på utrikesdepartementet. Där har den nye utrikesministern Carl Bildt placerat honom i giftskåpet. Bildt har antytt att han inte vill se Danielsson inom UDs dörrar. Den här typen av bannbulla mot en enskild får betraktas som synnerligen exceptionellt. Danielsson har visserligen en tjänst och ett skrivbord. Men inga arbetsuppgifter och har inte fått någon lön fastställd. Vilket facket protesterar mot. Danielsson går därmed miste om försäkringsvillkor som andra anställda får del av, berättar Expressen. Arbetsrätten gäller dock fortfarande. Även om Bildt till skillnad från de nya moderaterna vill "reformera" den.
Man kan tycka vad man vill om Danielsson, men att på detta sätt stämpla en enskild anställd på en arbetsplats bådar inte gott för Bildts framtida fögderi. Det var den typen av maktarroggans som ledde till att den enda vägens politik körde in i återvändsgränd i början av 1990-talet. Fredrik Reinfeldt må försöka ge intryck av att vara en mittenman. Men Carl Bildt befinner sig som alltid någonstans till höger om Djingis Kahn. Personer i dessa räjonger brukar alltid ha svårt att skilja på sak och person. Carl Bildt ger intoleransen ett ansikte. Borgerlighetens sanna ansikte?