tisdag, april 17, 2007

Ett slags mesallians?

Regeringens kulturbudget har väl mötts med en gäspning. Regeringen skjuter till pengar. 225 miljoner under resten av mandatperioden låter mycket. Men i praktiken en minskning om inflationen tas med i beräkningen. Då är det en reell minskning. Fortfarande väntar vi på en sammanhållen bild av den borgerliga alliansens kulturpolitik. Den verkar ännu inte riktigt framförhandlad.
30 sköna miljoner årligen från regeringen får dock Musikeralliansen. Låter bra. Det ska ge drägliga arbetsvillkor till frilansande kulturarbetare. Tidigare har staten gett pengar till Teateralliansen. I höstas startade Dansalliansen. Nu Musikeralliansen.
Och det har väl inget att göra med att alla kallas för alliansen? Är det rentav ett slags mesallians.

3 Comments:

Blogger rasmus said...

Kan du, eller någon annan, förklara vad Musikeralliansen är?
Noll (0) träffar på Google.
Eftersom jag (som, i förbigående sagt, trots allt forskar på musiklivets institutioner) har hört talas om Musikeralliansen tidigare, utgår jag från att den ännu inte finns.
Kan man hylla något som ännu inte finns? Jag blir nyfiken på hur den är tänkt att funka, vilka som ska få makten. Det vore kul att få veta nu. Sen, om några år, kanske det går att hurra. Förhoppningsvis.

5:11 em  
Blogger rasmus said...

Oj, missade visst ett "inte" i förra inlägget.

Vad jag menar är kort sagt att musikområdet är en bra bit klurigare än teaterområdet. Musikerförbundet – som ju verkar bli de som får kontrollen – är en bra bit mindre representativa för frilansmusiker i allmänhet, än vad Teaterförbundet är för frilansande skådespelare.

11:14 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Jag kan inte så mycket om allt detta. Svenska Dagbladets kulturdel hade en bra artikel häromdagen. Det är nog som du påpekar inte helt lätt. Jag tror dock att själv grundidén är bra. Hur skapar man rimliga arbetsvillkor för olika slags kulturarbetare varav de flesta lever på frilansuppdrag, och kanske i allt högre grad gör det. Men det är som du påpekar skillnad på arbetsmarknaden för skådespelare och musiker. Till exempel.

11:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home