torsdag, april 12, 2007

After Blair

Letar böcker i London. "After Blair" är en populär boktitel just nu. Hela det brittiska etablissemanget väntar på att Tony Blair ska tillkännage sin sedan länge annonserade avgång. Det lär förmodligen ske efter den 1 maj. Då är det 10 år sedan det historiska maktövertagandet efter 18 år av torystyre. Sedan väntar ett laddat partiledarval inom labour. De flesta tror att finansministern Gordon Brown blir ny partiledare och premiärminister. Men just nu befinner sig den brittiska politiken i något slags vakuum. Labour väntar på Brown. Om nu inte någon blairitisk kandidat dyker upp som gubben i lådan. Miljöministern David Milliband har dock förklarat att han inte kandiderar. Han är ett framtidsnamn under alla omständigheter och vill säkert inte bränna sig i en konflikt han inte säkert kan vinna.
Anthony Giddens som en gång formulerade "den tredje vägen" passar på att formulera en dagordning för framtiden i "Over to you, Mr Brown". En grupp labourskribenter bidrar med boken "After Blair. Politics after the New Labour decade". Och sedan finns "After Blair. David Cameron and the Conservative Tradition" av Kierokn O´Hara. Och Julian Astles "Britain After Blair. A Liberal Agenda". After Blair.
Alla väntar de på avgången och hoppas att kunna fylla det tomrum Tony Blair lämnar efter sig. Under ett drygt decennium har han dominerat den brittiska politiken. Eftermälet förmörkas framför allt av kriget i Irak. Samarbetet med George Bush har sänkt Blairs förtroendekapital. Och kan mycket väl öppna för en konservativ återkomst vid nästa parlamentsval. Det står och väger. I väntan på "After Blair".