lördag, februari 10, 2007

Går det att lita på Hanne Kjöller?

I dag skriver Hanne Kjöller på DNs ledarsida (sid 2) om Sydafrikas president Thabo Mbeki. Han har framhåller Kjöller "den senaste veckan fått mycket kritik för att spela ned den kriminalitet som sliter landet i stycken och som jagar den vita skattekraften – som de facto håller Sydafrika rullande - på flykt. I sitt tjugo sidor långa tal till nationen på fredagen hade kan kunnat korrigera sitt misstag. Men det gjorde han inte."
Längre fram i tidningen (sid 21) finns en notis som kommer från TT. Där framgår att i Mbekis årliga parlamentstal utfärdade han löften om bättre brottsbekämpning. Han sa bland annat: "Vi kan inte åberopa frihetens glädje om hela bostadsområden lever i skräck. När människor är rädda i sina bostäder, på gatorna och vägarna. När de inte kan utnyttja det offentliga rummet."
Enligt TT ska fler poliser anställas. Domstolsväsendet och arbetet mot den organiserade brorrligheten ska få ökade resurser.
Man undrar så smått om TT och Hanne Kjöller har läst samma tal. Och om den senare läst det överhuvudtaget. Hennes fokus på "den vita skattekraften" som "de facto håller Sydafrika rullande" vittnar om ett märkligt etniskt fokus.
Allt detta säger en hel del om kvaliteten på den liberala opinionsbildningen i vårt land i dag. Liksom dess fokus. Det vittnar med allt önskvärd nödvändighet om behovet av motkrafter till de borgerligt dominerade ledarsidorna.
Eller rör det sig bara om okunskap och lättja?
Som kompenseras med högt tonläge och självsäkra uttalanden om det ena och andra.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

tog en öl med en sydafrikansk vän här om dagen och fick ett exempel på hur det står till i mbekis sydafrika.

min väns mor sitter isolerad i sitt hus och kan inte lämna det pga att det finns ca 2000 personer som har lagt krav på tomten. att sälja av det och flytta med resten av familjen till england är inget alternativ, det är juridiskt omöjligt innan kraven har avhandlats i domstol.

just nu verkar det som det rör sig på "botten" av sydafrika; anc är beredda att trampa på medelklassen (både den vita och svarta skattekraften) samtidigt den tidigare vita arbetarklassen håller på att bli en afrikansk variant på amerikanskt "trailer"-folk.

frågan är om inte apartheid avskaffandet (inte systemet men efterarbetet) gick lite för lätt och snabbt. enligt min vän så finns det risk för en zimbawe-liknande situation.

1:03 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Ja, situationen i Sydafrika är verkligen alarmerande ur olika perspektiv. Mbeki visar inte direkt det vidsynta ledarskap som krävs av en ledare i denna historiska situation. Han saknar uppenbarligen många av sin föregångares kvaliteter. Den sydafrikanske motståndet från apartheidtiden byggde på en allians mellan tre parter: ANC, kommunistpartiet och den starka fackliga organisationerna inom gruvindustrin. Den alliansen har levt vidare även efter apartheids fall.
Även om den framstår som alltmer bräcklig. Övergången från förtryck till demokrati har också visat sig mer komplicerad än vad man först kunde tro. Detta finns det många exempel på. Sydafrika är ett. Ryssland ett annat. Desto större behov av en saklig journalistik om dessa länder.

1:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home