tisdag, juni 26, 2007

Kommer Tony Blair ut som katolik?

Är Tony Blair i själva verket katolik och offentliggör han detta efter sin avgång? Jag stötte första gången på den uppgiften i den mycket blairkritiska biografin "The Blairs and Their Court" av Francis Beckett och David Hencke. Lite väl entoning i sin fördömande ton mot Tony Blair kanske. Men uppgiften att Cherie Blair inte bara introducerade Tony i Labourpartiet utan även övertygande honom vad beträffar den katolska tron har förekommit lite här och där.
Det betraktas allmänt som en infofficiell men kontroversiell hemlighet som kommer att offentliggöras i sinom tid.
Häromdagen skrev Adrew Price just detta i The Independent. Om Blair faktiskt konverterar från den anglikanska kyrkan får det betraktas som en mindre sensation. Det finns mycket i den brittiska historien som gör ett sådant steg kontroversiellt. Vissa lagliga regelverk från Emacipation Act från 1829 antyder begränsningar för katoliker vad gäller offentliga ämbeten även om den i och för sig gav katoliker samma rättigheter som protestanterna. Själv lär Blair ha frågat en religiös ledare om Storbritanniens premiärminister skulle kunna vara katolik.
Andrew Price tror att allt detta kan komma att leda till en diskussion om Blairs religiösa tro har påverkat beslut han fattat under sina år på 10 Downing Street.
Som premiärminister var Blair ytterligt försiktig med sin religiösa tro. Eller som hans gamla presschef uttryckte det: "We don´t do God". Väl avgången kan Blair mycket väl få en viktig symbolisk betydelse för den katolska kyrkan i Storbritannien. Många kritiker kommer i så fall få vatten på sin kvarn och kan hävda att han alltid varit något av en dissident inte bara i förhållande till den klassiska labourlinjen utan också i relation till den anglikanska kyrkan.