tisdag, juni 05, 2007

Pär Nuder fronderar

Det händer ofta att rubriker är missvisande på det ena eller andra sättet. "Pappamånader skapar s-spricka. Pär Nuder går emot Mona Sahlin om utökad kvotering", läser jag på framsidan på Svenska Dagbladet i dag. Men när jag tänker vidare på saken och läser artikeln, och den så kallade undertexten, måste jag konstatera att rubriken snarast är en underdrift.
Att Pär Nuder och den gamla partiledningen med Göran Persson i spetsen var emot en ökad pappakvot är ingen hemlighet. Men efter valet har Mona Sahlin annonserat en omsvängning. Det är denna Pär Nuder vänder sig emot. Det innebär att de två ledande personerna i den socialdemokratiska partiledningen har olika uppfattningar i en central politisk fråga. Det är ohållbart att partiledaren och den ekonomiske talespersonen inte talar samma språk. Man undrar. Exempelvis hur det står till med samarbetsklimatet mellan Mona Sahlin och Pär Nuder.
I intervjun säger Nuder att "politiken ligger i allt väsentligt fast" men att "däremot kan tonfallet vara annorlunda". Inte direkt det intryck Mona Sahlin gett efter valet. Valförlusten för socialdemokraterna var väl inte heller bara en fråga om fel "tonfall".
Mona Sahlin har förklarat att en dialog och fördjupat samarbete med miljöpartiet och vänsterpartiet är nödvändigt inför nästa val. Även här markerar Nuder distans: "Jag är inte ens upptagen av den tanken, utan jag är upptagen av att bedriva oppositionspolitik, för det första, och för det andra av att utveckla vårt eget partis politik."
Slutsatsen är uppenbar. Nuder fronderar mot den nyvalde partiledaren. Samarbetsklimatet mellan de båda är uppenbarligen inte det bästa. Vilket förfaller ohållbart i det långa loppet.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

HÖGT I TAK?

Jag utgår ifrån att Mona Sahlin
är en varm anhängare av ett demo-kratisk ledarskap som stimulerar och uppmunterar till en livlig idédebatt, där olika åsikter bryter mot varandra. Ett parti där det är högt i tak (syret). Ett parti där man kan ha olika uppfattningar.

Efter att den livliga idédebatten är avklarad, formas en parti-linje.

Partiet behöver hålla två bollar
i luften dels vässa oppositions-politiken och dels hitta samarbets-former med (v) och (mp). Det behövs bildas ett tydligt röd-grönt block före 2010 års val.
Vänstern och miljöpartiet kräver säkert större inflytande.

När var det senast en majoritetsregering i Sverige?


Hälsningar
Rustan Rydman

10:47 em  

Skicka en kommentar

<< Home