måndag, november 19, 2007

Björn Lomborg i DN

Björn Lomborg är de marknadstroendes favoritforskare. Han spelar ner alla varningsrapporter. Samma dag som FN kom med ännu ett tydligt utspel och uppmaning om att världens politiker måste göra något nu! publicerade Dagens Nyheters ledarsida ännu en krönika av honom (16/11). Mot Kyotoavtalets krav på modesta och otillräckliga program ställer han klimatsmarta lösningar, som att sänka temperaturen i vår städer. I och för sig inte ointressant eller oviktigt. Men allt ställs i Lomborgs värld mot de övergripande lösningar som är helt nödvändiga:
"Medan kändisaktivister helt fokuserar på att minska koldioxidutsläppen kan vi göra mycket mer – och till en betydligt lägre kostnad."
Ingen omställning alltså! Lugnande besked. Inga stora krav på länder och politiker. Hans bok "Cool it" finns utgiven på SNS-förlag, ännu en bastion för denna förnekelseindustri. Det är som Gösta Rehn sa om inflationen: det är som att kissa på sig, varmt och skönt i början, men kallt och klibbigt ganska snart. Eller mycket, mycket varmt!