måndag, augusti 27, 2007

Dags att granska Sverigedemokraterna

Det är sex år sedan Stieg Larsson och Mikael Ekmans bok ”Sverigedemokraterna – den nationella rörelsen” kom ut. Deras slutsats då var att Sverigedemokraterna hade en möjlig väljarpotential på drygt en procent. I dag är läget och landet förändrat. Sverigedemokraterna fick nästan tre procent i förra riksdagsvalet. Opinionsundersökningarna ger dem nu ytterligare ungefär en procentenhet. Många kommentatorer räknar med att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen nästa gång.
Det är hög tid att på djupet analysera bakgrunden till Sverigedemokraternas framgångar. Katalysatorn är förstås invandrarfrågan. Men vad tycker Sverigedemokraterna i andra politiska frågor? Det är dags att dokumentera Sverigedemokraternas politik och historia. Oavsett om de kommer in i riksdagen nästa gång. Jag är i och för sig inte säker på att det är givet. I mångt och mycket beror det på hur de politiska partierna agerar de närmaste åren. Och vilken analys de gör.
Sören Holmberg skriver apropå SOM-undersökningarna att de väljare som kan tänkas rösta på Sverigedemokraterna kännetecknas av ”social utsatthet och hot om marginalisering i globaliseringens och mångkulturalismens tidevarv. Karakteristiken passar kanske bäst in på grupper som är arbetslösa, förtidspensionerade och lågutbildade”.
Arenagruppen kommer att på olika sätt bidra till en fördjupad analys av utmaningen från högerpopulismen. Under det kommande året ska vi kartlägga Sverigedemokraternas politik och framväxt. Vi kommer även att ge ut en populär genomgång av deras vanligaste argument.
Det som görs nu kan förhindra att Sverigedemokraterna firar nya triumfer i valet till Europaparlamentsvalet 2009 och i riksdagsvalet 2010.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

Håller fullständigt med dig.
Dock ser att granskningen inte alltid är nyanserad. Antingen bemöts SD med flummiga tal om solidaritet,öppenhet, lika värden osv.
Istället skall SD ifrågasättas med konkreta frågor som visar på vilken skakig grund deras politiska grund är baserad.

Skulle varmt uppskatta om du kunde läsa igenom mina inlägg och kommentera:
http://immigrationssamtal.wordpress.com/

bland annat 4% vansinne där jag tar upp konkreta frågor som bör ställas för att avslöja SD intentioner.

12:44 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Ja, det är nog precis det som är problemet. I stället för att granska Sverigedemokraterna har det blivit välmenade men felriktade förmaningar om att dom borde veta bättre.
Det är hög tid att gå igenom deras politik på alla områden. Och att bemöta deras påståenden om invandringens kostnader.
Jag ska kolla på din blogg!

9:46 fm  

Skicka en kommentar

<< Home