tisdag, augusti 12, 2014

Kultur sommaren 2014

Sommar och semester ger möjlighet att upptäcka platser och kultur man inte hunnit med tidigare. Vid ett besök i min hemstad hann vi exempelvis med besök på Mjellby Konstmuseum. Som egentligen är Halmstadgruppens museum. Väl värt ett besök bara för den sakens skull. Men Mjellby Konstmuseum har också en utställningsverksamhet i egen rätt som håller mycket hög klass. Och i sommar fick jag möjlighet stifta bekantskap med konstnärinnan Agnes Cleve, som visades i hela sin konstnärliga bredd. Ovan ett av hennes självporträtt: "Vid staffliet". Ett oerhört intressant konstnärskap och levnadsöde. Men i dag tämligen okänd. Man får en förklaring på själva utställningen. Nästa alla verk befinner sig i privat ägo. De stora institutionerna köpte inte Cleve. Mjellby Konstmuseum lyfter fram ett åsidosatt kvinnligt konstnärskap ur historiens gömmor. Katologen som tagits fram är väl värd att läsa. Utställningen hade platsat på Moderna Muséet som i sommar visar en stor utställning om en väl känd manlig konstnär: Nils Dardel.
Och på en annan plats i Sverige, i Akalla  upptäckte jag en annan men senare kvinnlig konstnär som utsmyckat tunnelbanestationen:
Här får Birgit Ståhl-Nybergs Legerinspirerade verk sin rättmätiga plats. På en offentlig plats. Jag har själv en litografi av henne som hänger hemma sedan 35 år tillbaka: "Klassfoto".
Små viktiga saker man upptäcker en sommar i Sverige 2014.