måndag, januari 20, 2014

Tage Erlander och jag på Påarps strand

När jag var liten brukade vi bada i Påarp. Mellan Trönningestranden och Laxvik låg Påarps strand. Den var något av en favorit. Där fanns en liten sommarbebyggelse. Och en hel del bofasta.
Jag minns en gång att mina föräldrar viskade och pekade diskret på en gänglig man som var på väg ut i vattnet: "Där går Tage Erlander." På den tiden var det lika uppseendeväckande som om Barack Obama i dag skulle ha badat i Påarp. Erlanders hade ett sommarhus i Påarp. Aina Erlanders släkt hade kopplingar till Trönninge som ägare av Trönninge Tegelbruk, som fanns kvar när jag var liten.

Detta måste ha varit någon gång i mitten av 1960-talet. Nu läser jag senaste utgåvan av Tage Erlanders dagböcker från 1965. Den 7 juli det året skriver han att "trots kylan kunde vi sola oss (oläsligt) på Påarps strand.
Annars blandas bad med avbrott för storpolitiska diskussioner med UD och "världen värsta blåst". En kväll blev det dock politikermiddag i Påarp: "Strängs och Kinna hit på middag. Mycket lyckat, även om vi måste göra mycket mer för att klargöra våra bostadspolitiska åtgärder när t.o.m. Kinna kunnat bli så kritisk. Soligaste dagen i år."
Vissa saker tycks gå igen. Året därpå brakade bostadsdebatten igång ordentligt när Erlanders enda råd i en intervju till ett ungt par som sökte lägenhet var att ställa sig i bostadskön. Vissa saker går kanske igen. Som att det kan vara både soligt och blåsigt på Påarps strand. Liksom i politiken.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi såg också Erlander vandra i Halland.

Per-Arne

7:09 em  

Skicka en kommentar

<< Home