måndag, augusti 18, 2014

Faktakollen på Svenska Dagbladet?

Hur är det med faktakollen på Svenska Dagbladet? Den 17 augusti 2014 publicerade Cecilia Stegö Chilòs en av sina intervjuer med de svenska partiledarna. Den här gången med socialdemokraternas Stefan Löfven.
I ingressen hävdar Stegö Chilò att Lövfen är den "första socialdemokratiska ledaren med arbetarbakgrund sedan Mäster Palm".
Tydligen har tidningen suddat ut Per Albin Hansson och Ingvar Carlsson ur historien.
Upplysningsvis var Per Albin Hansson far murare och hans mamma piga. Efter fyra år i folkhögskola började Per Albin som springpojke och blev sedan bodbiträde i den kooperativa föreningen Pan. Ingvar Carlssons växte upp i en arbetarfamilj i Borås. Pappan var lagerarbetare. När pappan dog kämpade hans mor under små omständigheter för att försörja familjen. Båda blev partiledare och statsministrar.
Men kanske inte i Svenska Dagbladets värld.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Håkan,
Med "bakgrund" menade jag egen erfarenhet. Och med arbetare menade jag någon som arbetat i industrin. Tveksam om Mäster Palm men hans långa väg till mäster i skrädderiet tyckte jag föll innanför ramen. Bodbiträdet Hansson däremot inte. Att ha föräldrar som varit arbetare eller att ha fått kämpa under uppväxten är det många som fått göra, inte minst i Ingvar Carlssons generation. Jag tyckte helt enkelt att det är intressant med Löfven att han faktiskt har en egen industriarbetarbakgrund och att den är långt mycket mer ovanlig än de flesta föreställer sig.
Allt gott!
Cecilia

1:50 em  

Skicka en kommentar

<< Home