fredag, maj 03, 2013

Ett oroande brittiskt val


Min ledare i dag om fyllnadsvalet i South Shields, det brittiska lokalvalet och EU-kritiska UKIPs framgångar, visade sig stämma i högre grad än någon hade kunnat förutsäga. Visserligen vann Labours Emma Lewell-Buck Labours mandat efter att David Miliband hade avsagt sin plats i parlamentet. Men UKIP kom in som tvåa med 24 procent av rösterna trots att partiet inte tidigare ställt upp i den här valkretsen. För Tory var valet en katastrof. Paritet blev tredje parti med bara hälften så starkt stöd som UKIP. För Liberaldemokraterna slutade det ännu värre. Deras kandidat fick bara 352 röster allt som allt.
Det här är förstås en stor smäll för de två regeringspartierna, de konservativa och liberaldemokraterna. UKIP är fram för allt ett högerpopulistiskt anti-parti. De är emot invandring och framför allt emot EU. Framför allt drabbas Tory av deras framgångar. Deras väljare och politik ligger närmast UKIP ideologiskt. Men valresultatet visar att även Liberaldemokraterna och Labour nu utmanas av en folklig populistiskt höger. Labour minskade sitt väljarstöd jämfört med 2010. Då var missnöjet som störst med bland partiets kärnväljare. Och partiet hade en av sina toppnamn i valkretsen. Nu röstade 50 procent på Labour. Vid jordskredssegern 1997 var röststödet 72 procent.
Och i andra valkretsar kan ett framgångsrikt UKIP i nästa val mycket väl innebära att Labour eller Liberaldemokraterna tappar mandat i lika hög grad som Labour. Systemet med enmansvalkretsar kan ge mycket märkliga utfall.
Om trenden från gårdagens val håller i sig (och mönstret är tydligen liknande i de andra lokala valen) står vi inför något av en politisk revolution i Storbritannien. De politiska partierna och det politiska etablissemanget misstros av stora delar befolkningen. Den ekonomiska krisen i det egna landet och i EU har spätt på detta missnöje. Sedan kryddas allt detta med klassisk brittisk EU-kritik, för att inte säga EU-hat. Och inte minst ett växande motstånd mot invandring. Det är med andra ord en farlig brygd som håller på att lyfta fram ett högerpopulistiskt parti in den brittiska politikens finrum. Man sover knappast gott efter val som dessa.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and
in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
Any way I will be subscribing to your augment and even I
achievement you access consistently fast.



Also visit my web blog; ford ranger

7:04 em  

Skicka en kommentar

<< Home