fredag, april 27, 2012

Ännu en Annie Lööf-are

I dag skriver Näringsministern och Centerns partiledare Annie Lööf en debattartikel i Dagens Industri. Inte mycket att varken hurra över eller att applådera. Eller uppmärksamma överhuvudtaget. Om det inte vore så att hon skriver artikeln tillsammans med Charlotte Brogren som är generaldirektör för Vinnova. Rubriken lyder "Så ska vi förnya svensk forskning och innovation".
Detta är ett uttryck för en iögonfallande sammanblandning av politiken och ämbetsverkens roll. I svensk rättstradition är ämbetsverken självständiga. Regeringen ska styra dem genom lagstiftning och förordningar. Absolut inte genom att verkschefer och ministrar gör gemensamma politiska utspel.
Detta är bara ett exempel på den sammanblandning av politik och förvaltning som växt fram under den borgerliga regeringens maktinnehav. Det är hög tid att lägga denna under luppen.
Det är särskilt upprörande med tanke på att den socialdemokratiska regeringens påstådda politisering av av utnämningsmakten spelade en stor roll i valrörelsen 2006. Den backades upp av en omfattande och aggressiv medial bevakning. Timbro drev på sin kant projektet "Enpartistaten" och understödde kampanjen. Och så vidare. Men nu är det tyst på den fronten.
En sak är säker. Annie Lööf och för den delen även Charlotte Brogren saknar omdöme. Men kanske är det ett uttryck för en gammal sanning: Makt förblindar!