torsdag, februari 11, 2010

Lundgren skriver bokslut

Det är väl bara en Nils Lundgren som kan ägna en åttasidig artikel åt att skriva sin egen historia. Nu berättar han om sitt "avfall" från socialdemokratin i Tidskriften Neo. Vilket knappast är någon nyhet, för någon. Långt och lite träigt blir det.
Hans mest minnesvärda politiska insats var väl ändå Junilistan, som han själv bar upp och som försvann när han själv lämnade skeppet. Kommer särskilt ihåg Junilistans program i Almedalen för ett par år sedan. Programmet var sju torgmöte på Donners Plats där partiet la ut texten om olika politikområden. Det vill säga Nils Lundgren själv gav besked om det ena, det andra, det tredje och det ...
Mest av allt är han ekonom och har så alltid varit. Hans åsikter verkar egentligen ganska konstanta oavsett vilket parti han bekänt sig till. Men för att citera honom själv:
"Nationalekonomin är en vetenskap där teoribyggena vanligtvis utgår från individens fria val. Min gamle vän Villy Bergström, genuin socialdemokrat från Avesta, jämställde en gång doktorsexamen i nationalekonomi med doktorsexamen i liberalism. Det ligger det åskilligt i."
Det ligger det åstskilligt i.