fredag, april 11, 2008

Sveriges nya tredje världen-politik

För någon månad sedan skrev handelsminister Ewa Björling en frän artikel riktad mot olika biståndsorganisationer. Hon kritiserade dem för att bedriva en politik i strid med utvecklingsländernas intresse och ville att de skulle stödja alliansregeringens och EUs politik på de här områdena i stället. Forum Syd och Oxfam framställdes som ett hot mot de fattiga länderna!
Vad säger de själva? Häromdagen var Malcolm Damon på besök i Sverige och träffade Björling. Han är chef för Economic Justice Network i Sydafrika. Saken gäller förhandlingarna om frihandelsavtalet mellan EU och de afrikanska länderna som har havererat. I en intervju i Dagens Nyheter kallar Damon den svenska handelministern för arrogant:
"Ewa Björling hävdar att överenskommelser om investeringar kommer att gynna den ekonomiska utvecklingen i Afrika. Det tror jag inte ett dugg på. Vad sådana avtal kommer att främja är de europeiska företagen. Det handlar om att vinna marknadsandelar i Afrika."
Och Third World Network menar att Björlings utspel stämmer dåligt med bilden av Sverige som ett land som har en bra utvecklingspolitik gentemot fattiga länder.