måndag, mars 10, 2008

Axess om tankesmedjor

Tidskriften Axess har i sitt senaste nummer en artikel om tankesmedjor i allmänhet och kanske Arenagruppen i synnerhet. Jag har skrivit en kort replik på denna artikel. Den lyder som följer:

I Axess nr 2 / 2008 granskar Johan Lundberg och Joakim Nilsson tankesmedjorna i allmänhet och Arenagruppen och Timbro i synnerhet.
En utgångspunkt tycks ha varit att ifrågasätta påståendet att Arenagruppen är oberoende och på olika sätt etablera bilden av att vi är beroende av fackliga organisationer. Ett klarläggande är på sin plats. Arenagruppen har aldrig varit opolitiskt eller neutral. Det är inte heller poängen med en idéverksamhet av Arenagruppens karaktär. Vi har aldrig hymlat med att vi samarbetat med fackliga organisationer, folkrörelser och andra som delar vår radikala och progressiva idégrund. Däremot är vi inte ägda eller kontrollerade av en eller flera organisationer. Vi styrs av en ideell förening som består av enskilda individer. Det är årsmötet som utser styrelse och ytterst bestämmer Arenagruppens utveckling och inriktning. Här skiljer vi oss från andra motsvarigheter på verksamheter på vänsterkanten som historiskt sett ofta ägts av ett fackförbund eller ett parti. Tidskriften Arena tillkom på mitt och Per Wirténs initiativ. Sedan har föreningen Arena på egen hand utvecklat verksamheten i samarbete med andra. Det blir därför helt fel att hävda att det är fackföreningsrörelsen som har grundat Arena.
Vi har cirka 75 olika organisationer och privatpersoner som abonnerar på vår verksamhet (böcker, tidskrifter, seminarier, med mera) på olika nivåer. En del innehåller säkert ett mått av stöd. Men 2007 var detta 13 procent av vår omsättning. Resten är kommersiella intäkter, bokförsäljning, prenumerationer, intäkter från seminarier, kurser och studieresor, med mera. Så i jämförelse med många andra verksamheter lever vi ”på marknaden”.
Det ligger också i tankesmedjornas natur att beskriva sig själv som en underdog i förhållande motståndarnas ideologiska övertag. Men just när det gäller tankesmedjor finns det sedan länge ett antal som på olika sätt är knutna till näringslivet. SNS tillkom till exempel redan 1948. Timbro 1978. På vänsterkanten finns Arenagruppen. För övrigt kan nämnas att tidningen Fokus nyligen gjorde en sammanställning tankesmedjorna i Sverige. Den visade på massiv borgerlig övervikt, vad gäller tillgångar (325 mot 1 miljon), omsättning (70 mot 5) och antalet anställda (50 mot 1).
Sedan några sakupplysningar och korrigeringar:
Media i fokus var inget bokförlag utan en tidskrift. Den gavs först ut som ett nyhetsbrev av några avgångna chefer från SVT på uppdrag av Folkrörelsernas Medieforum. Sedan tog vi över uppdraget, efter Medieforumets nedläggning i samarbete med LO.
LO startade inte Arena. Vi hade ingen egentlig kontakt alls med LO när tidningen startade. Däremot har vi senare samarbetat med LO och andra fackliga organisationer. Särskilt med LO kring bokförlaget Atlas. LO-idédebatt, som nu inte längre existerar, stödde förlaget ekonomiskt under uppbyggnadsfasen. I dag får Atlas inga bidrag, utan överlever på egna meriter.
I artikeln spekuleras om undertecknad och Per Wirtén eller några andra har egna ekonomiska intressen i Arenagruppen. Formellt är våra namn med i Atlas KB. Men det finns en överenskommelse och ett avtal om att alla eventuella överskott ska vara kvar i föreningen och dess verksamheter. Någon utdelning av vinst har aldrig utdelats och kommer aldrig att utdelas till enskilda individer.
En annan omständighet gäller den ideella föreningen. Artikelförfattarna finner det skumt att föreningen inte har någon aktiv verksamhet registrerad. Det beror bara på att vi inte bedriver någon ekonomisk verksamhet i själva föreningen, utan i aktiebolaget.
Lundberg och Nilsson skriver att det finns en vänstermajoritet i journalistkåren. Det är förvisso sant. Men medieforskarna visar också att bland de som skriver om och bevakar ekonomi och politik finns i dag en borgerlig majoritet.