onsdag, oktober 10, 2007

Sicko

Michael Moores nya film Sicko är en lysande dokumentärfilm, politiskt kontroversiell i USA men framför allt är den oerhört underhållande. Visst framställningen av europeisk sjukvård som mer elller mindre paradisisk är kanske svår att riktig ta till sig. Men för att påvisa det sjuka med ett system som saknar allmän sjukförsäkring och starka privata intressenter är den iögonfallande.
Har det något med Sverige att skaffa? Jag har läst en del borgerliga kommentatorer som hävdat att "detta är USA". Härhemma har vi en allmän sjukförsäkring och det som behövs här är mer av privata inslag. I bland får man bilden av att detta är lösningen på alla sjukvårdens problem.
Även om ingen ifrågasätter den skattefinansierade vården är problemen inte bara något som finns på andra sidan Atlanten. Sant är visserligen att den starkt hierarkiska sjukvården från folkhemmets glansdagar har uppenbara problem i vår tid. Sjukvården har faktiskt förändrats en hel del sedan dess, till det bättre. Samtidigt ska risken med starka privata inslag ignoreras. Framför allt kan de vara kostnadsdrivande när någon annan står för notan - skattebetalarna. Medan vinsterna i privata företag i denna sektorn skjuter i höjden. Det är precis vad som hänt i USA. Och eftersom efterfrågan på sjukvård är oändlig och den tekniska utvecklingen möjliggör vård av sjukdomar som förr var obotliga uppstår ett finansieringsproblem. Vad går gränsen för vad staten ska ta ansvar för och vad händer om människor med mycket pengar skaffar sig gräddfiler till vissa behandlingar?
Sjukvårdens problematik är inte bara amerikansk.