tisdag, oktober 02, 2007

Carnegieaffären

Igår avgick Karin Forseke från regeringens privatiseringsråd. Frågan är om statssekreteraren Urban Fundered kommer att kunna sitta kvar. Oddset på hans avgång lär vara lågt. Båda har en bakgrund på investmentbanken Carneigie som nu prickats av Finansinspektionen för bland annat insideraffärer. Vilket lett till att dess nuvarande VD avgått. Bolaget är i kris.
Det allvarliga i sammanhanget är att Mats Odell låtit just Carneige ansvara för utförsäljningen av de statliga företag som nu står på säljlistan.
Mats Odell verkar ha mycket nära till den finansiella sektorn. Borgerligheten brukar anklaga socialdemokraterna för jäv i olika sammanhang. Men är uppenbarligen förblindad vad gäller egna relationer till makten och pengarna. Att borgerlighetens allians med kapitalet och den finansiella sektorn skulle vara ett problem tycks inte förespegla borgerliga företrädare.
Som Svenska Dagbladet i dag (2/10). Tidningen ägnar huvuddelen av sin ledare åt att skälla på de som kritiserar regeringen. Lars Ohly till exempel, ett tacksamt vänsterspöke att plocka fram i detta läge. Och den socialdemokratiske riksdagsmannen Bo Bernhardsson som framställs som en svensk Hugo Chávez. I förbigående skriver Svenska Dagbladet beträffande Karin Forsekes avgång: "Kanske var det klokt att hon avgick."
När argumenten tryter skramlar tomma tunnor mest.
Mats Odells fögderi är i fritt fall.