måndag, september 10, 2007

Borgerlig skadeglädje

Omläggningen av arbetsmarknadspolitiken har lett precis till det som kritikerna varnade för. Totalt har 300.000 lämnat a-kassorna. Och facket tappar medlemmar LO har förlorat 80.000 medlemmar hittills i år. Även inom TCO är medlemsminskningen omfattande. SACO håller sina positioner och ökar till med medlemsantalet.
Det är intressant att läsa liberala Dagens Nyheters reaktion i en ledarartikel (8/9 2007). Där framkommer framför allt skadeglädjen. Särskilt att LO tappar mark. Mellan raderna framkommer också den bakomliggande strategin. Medlemsraset ger argument för en obligatorisk a-kassa, som ska förstatligas. (En något inkonsekvent borgerlig ståndpunkt i sammanhanget.) Länder utan kopplingen a-kassa och fack har dock lägre anslutningsgrad.
Den borgerliga retoriken riktas mot fackets makt. Den talar sällan eller aldrig om de medlemmar facket företräder. Eller att facket på den svenska arbetsmarknaden tillsammans med arbetsgivarna förhandlar fram kollektivavtal och lönenivåer.
Med lägre anslutningsgrad till facket blir det svårare att upprätthålla kollektivavtalen. Fler och fler områden på arbetsmarknaden riskerar att lägga lönerna lägre än nu rådande kollektivavtal. Det på framför på områden där lönerna redan är låga. Vilket kommer att öka klyftorna.
Mönstret är mycket riktigt att de avtalsområden som har låga löner tappar flest medlemmar, medan SACO till och med ökar.
Detta ger anledning till hurrarop på Dagens Nyheters ledarredaktion, eftersom detta var syftet med politiken. De långsiktiga effekterna får vi om ett antal år när systemskiftet på arbetsmarknaden slår igenom full ut.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja, jag tror att det kan bli problematiskt när vi eventuellt får en "mellanstark" fackröreningsrörelse. Risken är att löneavtal för mer välutbildade grupper och män sticker iväg och lågavlönade kvinnor får ta smällen för att hålla inflationen i schack. Det är ganska väldokumentarat att en riktigt stark fackföreningsrörelse fungerar ypperligt i en marknadsekonomi, detsamma gäller inte en "mellanstark".

10:52 fm  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Det ligger mycket i det. En mellanstark fackföreningsrörelse kommer dessutom att tvingas till mer av stridsåtgärder för att försvara löner och villkor. Antalet konflikter kommer att öka. Men å andra sidan är det lite den typen av fackföreningsrörelse borgerligheten vill skapa eftersom den bekräftar dess ideologiska fördomar om kollektiva organisationer.

3:11 em  

Skicka en kommentar

<< Home