torsdag, augusti 30, 2007

Centerns makeover

Svenska Dagbladet rapporterar i dag om ett sedan länge uppenbart faktum. Centerpartiets förflyttning i svensk politik är mer omfattande och genomgripande än moderaternas försök att erövra mitten i svensk politik. Centerns förankring på landsbygden och i jordbruket formade tidigare ett rättvisepatos som tidvis lett till allianser med arbetarrörelsen. Som under 30-talets kohandel, koalitionen med socialdemokraterna på 50-talet och det nära samarbetet mellan Göran Persson och Olof Johansson för bara några mandatperioder sedan.
Centern har sedan dess liberaliserats och präglas under Maud Olofsson av en notorisk aversion mot socialdemokratin och fackföreningsrörelsen. Hon backas upp av centerns ungdomsförbund och studentförbund, som verkar ha köpt hela den nyliberala dagordningen. Den nya centern konkurrerar med MUF och Fria moderata studentförbundet i thatcheristisk revanschism.
Inför den stundande centerstämman talar CUFs Magnus Andersson om att Lagen om anställningsskydd borde avskaffas och att facken måste utmanas.
Göran Eriksson menar att även om CUF inte får igenom alla sina krav så blir centern under årets centerstämma "ändå lite mer liberalt, och tar ytterligare steg från sockenstugan mot Stureplan".
Denna märkliga förvandling är möjlig tack vare just Maud Olofsson själv. Hon är förankrad i den gamla centern, och symboliserar trygghet gentemot partiets kärna ute i landet. Men motståndet mot högern, så framträdande under partiledare som Gunnar Hedlund och Olof Johansson, har det nya centern övergivit.