måndag, oktober 10, 2016

Efter Agendadebatten - tänk om SVT!

Jag vet inte vad det var som störde mej mest med söndagens partiledardebatt i Agenda. Att partiledarna rabblar så kallade "talepunkter" framtagna av någon så kallad talskrivare i partiernas kommunikationsstaber? Eller att det numera är ok att avbryta och tala i mun på varandra. Man undrar liksom vilken skola dagens politiker gick i. Vissa verkar inte ha lärt sig vett och etikett. Grundläggande debattregler kan man tycka. Respekt för sina meningsmotståndare grundas i hur politikerna faktiskt beter sig mot varandra. En annan sak är förstås att så pass mycket fokus ligger på det politiska spelet. En sak är klar. Om detta ältande av regeringsfrågan fortsätter kommer det helt säkert att bara gynna ett parti. Nämligen Sverigedemokraterna. Vi behöver kort sagt fokus på politikens innehåll och de ideologiska skiljelinjerna. Det jag saknar är helt enkelt att partiledarna får möjlighet att tala till punkt. Nu har vi debatter i SVT där partiledarna avbryter varandra eller blir avbrutna av programledarna. Den här typen av staccato-debatter motsvarar knappast det typen av upplysande samtal och debatt som ger medborgarna möjlighet att lära sig och förstå vad politiken handlar om och var de grundläggande skiljelinjerna mellan partierna går. Dags för förnyelse SVT och Agenda.

5 Comments:

Blogger Magnus Johansson said...

Jag håller med dig!
Har du något förslag hur man ska utforma debatterna, för det är uppenbart att respekt och lite ordning bland partiledarna inte kommer av sig själv

12:38 em  
Blogger Håkan A Bengtsson said...

Ja, en bra fråga. Partierna har förstås ett eget ansvar. Men en idé borde ju att ge varje partiledare tid att utveckla sina idéer och det kräver ju tid.

3:49 em  
Anonymous Inger said...

SVT har så dåliga debattledare, det är inte roligt att lyssna när man släpper det och inte ens försöker styra upp debatten.

10:35 em  
Blogger Stefan said...

Demokrati och värderingar är enligt min mening det enda som borde debatteras, under en tid framöver. För inte så så många månader sedan så avtalade partierna bord demokratin ( dö) Folk i Sverige är rädda att berätta hur de röstar för inte bli av med jobbet, uteslutna i facket, få hatheddelande o hot. I svensk LAGSTIFTNING står det att en ogift man INTE ska ha den lagliga bestämmanderätten över sitt eget barn (om han inte är gift med mamman) enda anledning till det är att han är man. Idag finns det flera olika regler och lagar beroende på om du är svensk eller invandrare eller om du är kvinna eller man. Detta är vad vi borde diskutera hela tiden, det är detta som skapar motsättningar, förtvivlan och hat mellan människor. Att vi har en Stadsminister som uttrycker sig på det sättet som han gör är så fruktansvärt farligt för grundsynen och för Sveriges framtid att vi snart bara kan läsa i historieböckerna om en demokratiskt land med allas lika värde.

7:27 fm  
Anonymous Rustan Rydman said...


Hej!

Jag tycker att partiledardebatten har ett för högt tempo, 6-7 politikområden som ska debattas. Jag hade svårt att hänga med i svängarna, trots att jag
är ganska insatt. Vad ska Svensson som sitter hemma i soffan tycka?

Förslag. Debattera högst 3-4 ämnen, tex ekonomi, jobben och integrationen.

Hälsningar
Rustan Rydman


12:33 em  

Skicka en kommentar

<< Home