måndag, december 15, 2008

Who is Kurt Wallander?

Fastnar framför TVn i ett hotellrum London och ser Kenneth Branagh som Kurt Wallander i den brittiska filmatiseringen. Han åker omkring i Skåne (låter rätt roligt på engelska) och ser allmänt dyster ut. Kanske inte den bästa Wallander. Men intressant. Till sist somnar jag. Men vaknar lagom för att se dokumentären "Who is Kurt Wallander?" med underrubriken "Examining Henning Mankell´s most famous character". Och får en bild av att Sverigebilden är en komplicerad sak. Dokumentären porträtterar Henning Mankell på ett sätt jag faktiskt aldrig sett i svensk teve. Det är intervjuer med gamla skolkamrater och bilder från platser Mankell bebott. Och kända personer som Jan Guillou och Colin Nutley.
Sverigebilden handlar i den här dokumentären om att Sverige är landet som hade en utopi som nu krackerat. Visionerna om jämlikhet och demokrati var tidigare ett kitt i det svenska samhället. Men sedan kom syndafallet. Och Mankells berättelser bekräftar denna degenering. Av jämlikheten blev det våld och mord. Om man ska tro dokumentären är det numera bara Henning Mankell och Jan Guillou som står för de gamla drömmarna om en bättre värld och ett bättre Sverige.
Någonstans där inser jag att det här med Sverigebilden i andra länder är en komplicerad historia. Tämligen frikopplad från den så komplexa verkligheten. Så har det förmodligen alltid varit, allt sedan Sverige på 30-talets beskrevs som "The Middle Way" i den berömda boken av den amerikanske journalisten Marquis Childs.

1 Comments:

Anonymous sara said...

Intressant! Ska söka på den på nätet. Vilken koppling mellan Mankell och det svenska samhället. Ligger väl lite i det hela men ändå inte. Vi ska ju inte glömma att Wallander är fiktion.

4:57 em  

Skicka en kommentar

<< Home