onsdag, november 05, 2008

"Change for Politics as We Know It"

Det går inte att få tag i några tidningar i Washington i dag. Går runt kvarteret för att hitta Washington Post eller New York Times. Slut överallt. Jag plockar fram gårdagens tidning och kastar blicken på rubriken "A Sea Change for Politics as We Know it"
Det handlar inte bara om symboliken i att en afroamerikan nu är president i USA. Men har har en vit mamma och har lyckats inkludera också vita väljare. Vi skriver historia. Washington exploderade av glädjefnatt igår natt. Gick förbi Vita Huset. Har aldrig varit med om något liknande. Valet av Obama är en enorm framgång för den amerikanska demokratin och för det amerikanska samhället. Amerika förändras framför våra ögon här och nu.
I grunden handlar om ett nytt politiskt landskap. Demokraternas New Deal-koalitionen bröts definitivt på 1980-talet då Reagan vann över många vita arbetarväljare, de så kallade Reagandemokraterna. Under senare år har demokraterna börjat tala om en ny demokratisk majoritet. Det är denna som röstade fram Obama i går. Frågan är om Obama och demokraterna kan konsolidera och utveckla denna nya majoritet. Vi vet att basen för den typen av politik som Bush och det republikanska partiet representerar krymper.
Obama har också ett mandat för en annan politik och en mer aktiv stat. Behovet av infrastrukturinvesteringar och en grundläggande välfärdsreform illustrerar detta. Och den finansiella krisen har slutligen diskrediterat marknadsliberalismen.
Och Barack Obamas tal som jag såg på en bar i Georgetown kommer att gå till historien.