tisdag, november 15, 2011

PeredvizjnikiÄgnade en kväll åt nationalmuseums stora utställning om konstnärsgruppen "Peredvizjniki. Banbrytare i ryskt måleri". Namnet på gruppen kan översättas med "Vandrarna". Det var helt enkelt en fantastisk kväll. Underbart måleri av konstnärer och ett kulturarv som är mer eller mindre okänt utanför Ryssland.
Det är också ett slags dokumentation av en epok som ledde fram till den ryska revolutionen 1917 och det långa 1900-talets alla tragedier. Här kan kan man vandra in i en värld som förebådade en framtid vi nu har lämnat bakom oss. Oändliga landskap. Landsbygdens fattigdom (livenegenskapen avskaffades först 1861). Men också målningar som skildrade borgare och intellektuella, radikala narodniker, anarkister, omoral i kyrkan, tsarväldets uppenbara orimlighet och det epokgörande mordet på Alexander II 1881.
För några år sedan besökte jag S:t Petersburg för första gången och slogs av hur många och överdådiga överklassens palats faktiskt . Vittnesmålen om den stora kontrasten mellan fattigdom och rikedom under den här epoken var på något sätt fortfarande synliga i stadsbilden. Man förstod intuitivt varför det blev revolution.
Och någonstans mitt i den här utställning återskapas samtidigt bilden och föreställningen om ett folk som vänder sig mot överheten, ett folk tar gestalt mellan tavelramarna. Kanske allra tydligast i Ilja Repins mästerverk "Pråmdragare vid Volga", som också pryder den fina katalogen. Detta är ett måste. Gå och se.