söndag, september 06, 2009

Rosenön i nya Skypeland

Jag har varit på Rosenön ett par gånger. En av många vackra kursgårdar i den konferensutsatta sektorn i Stockholmsregionen. En idyll och en helt avskild ö. En gång var detta en anläggning och rekreationsplats för LKAB. Sedan många år har Hyresgäströrelsen bedrivit konferensanläggning här. Som för ett tag sedan bestämde sig för att avyttra verksamheten. Många folkrörelser har ägnat sig åt att fokusera på kärnverksamheten de senaste åren. Vilket kanske inte är fel.
Men försäljningen har kritiserats eftersom den skett via ett nybildat bolag för att minimera skatten. Saken blir inte heller bättre av att personalen lade ett bud för att ta över verksamheten. Men Skypemiljardären Niklas Zennström kom med ett bättre bud och köpte hela ön.
Han har uppenbarligen inte ambitioner att bedriva någon konferensverksamhet på ön. Alla 40 anställda har förlorat sina jobb. En del hade tjänstebostäder på ön.
Förmodligen ska Zennström ha Rosenön som sitt egen privata paradis. Jag tittar på en bild i Dagens Industrin över den stora ön. Nu är det ingen verksamhet där. Men det är en jätteanläggning. 100 gästrum. Tjänstebostäder. Massor av konferenslokaler. En jätterestaurang. Ett spa: tennisbana. Med mera. Med mera. Det hela känns lite väl överdimensionerat för privat bruk.
Dessa bilder säger något om vår tid. En nyrik person som lever i ett slags hybris. Kanske berättar den också något om Sveriges moderna historia. En gång ägd av statliga LKAB. Sedan i folkrörelsernas sold. Och nu en internetmiljardärs privata residens. Tillfarten till ön är igenbommad. Välkommen till det nya landet. Skypelandet.