måndag, augusti 18, 2008

På resa med Herodotos

"Den engelske patienten" (eller Almásy) läste Herodotos "Historia" i filmen och boken med samma namn. Själv blev jag så inspirerad att jag läste Herodotos (på engelska) under en tågluff genom Europa för många år sedan. Denna märkliga bok kanske lämpar sig bäst för en lång resa.
Den här sommaren har jag äntligen fått tid att läsa Ryszard Kapuscinskis sista bok "På resa med Herodotos" där han väver samman några av sina egna resor med en läsning av Herodotos text, på sitt sätt var Herodotos en reporter menar Kapuscinski. Jag fastnar för följande sentens: "Den förste som kom underfund med att mångfalden är världens väsen var Herodotos. "Vi är inte ensamma", tycks budskapet till grekerna i hans verk. Och för att leda det i bevis gör han sina resor till världens ytterkanter. "Vi har grannar som i sin tur har grannar, och tillsammans befolkar vi samma planet.""
Herodos "Historia" finns för övrigt en ny och billig pocket. Sture Linnér kommer samtidigt med boken: "Herodotos: den förste globalisten".