lördag, februari 09, 2008

Nils Petter om Staël von Holstein

Nils Petter Sundgrens artikel om högerns offensiv mot vänstern inom kultursfären "Varför försörja fienden" (Epressen 8/2) är en liten pärla jag gärna citerar. Särskilt karakteristiken av Johan Staël von Holstein:
"Många har upprörts över att han utsetts till styrelseledamot i Statens Kulturråd. Själv kan jag bara se utnämningen som ytterligare bevis på att moderaterna borde ägna sig åt vad som helst utom kulturpolitik. När denne omstridde affärsman, som vållat miljardförluster för sina investerare, uppmanar kulturarbetarna att bli entreprenörer och därmed göra rätt för sig, är det svårt att hålla sig allvarlig.
Om man får tro Staël von Holstein vet han hur en slipsten skall dras, eftersom han bott och verkat i utlandet under många år.
Det förefaller dock inte som han lärt sig något om kulturpolitik där, eftersom han menar att Sverige är det enda land som har en sådan. Var han än fått för sig att det inte existerar kultupolitik utomlands kan det knappast vara i Tyskland, Frankrike eller de nordiska länderna.
Bristen på kunskaper lägger inte hinder i vägen för magnifik självuppskattning. Staël von Holstein menar till synes på allvar att den svenska kulturen blir världsbäst om man helst satsar på nya former av kulturella uttryck och vänder ryggen åt kulturarvet och onödiga saker som poesiböcker och annat. Allt gammalt skall bort i denna sköna värld.
På detta kan man tvivla. Men ett är säkert - om bullshitartisteri kommer att räknas till de sköna konsterna blir Staël fon Holstein världstjärna.
Men var jag moderat skulle jag ömsevis rodna och blekna inför den infantila retoriken."